Siviiliminä

Asun Vuosaaressa, Itä-Helsingissä. Olen asunut samassa kaupunginosassa maaliskuun alusta 2003 lähtien. Nykyiseen asuntooni 1960-luvulla valmistuneessa kerrostalossa muutin vuoden 2012 alussa. Liikuin Helsingissä ennen koronapandemiaa päivittäin joukkoliikenteellä (bussilla+metrolla), lähes päivittäin omalla autollani ja toisinaan myös polkupyörällä.

Viihdyn luonnon keskellä, niin metsässä kuin veden äärellä. En halua asua kantakaupungissa, keskellä betonierämaata, jossa joutuisin kulkemaan pitkän matkan pelkästään päästäkseni metsään lenkille. Siksi Vuosaari on minulle paras paikka Helsingissä. Elämiseen ei kuitenkaan ole yhtä ja oikeaa tapaa, enkä halua pakottaa omia mieltymyksiäni muille.

Harrastan vapaa-ajallani politiikan lisäksi liikuntaa monessa eri muodossa. Talvisin hiihdän, lumikenkäilen ja seinäkiipeilen, kesällä melon, pyöräilen ja lenkkeilen. Vuodesta 2012 olen ollut aktiivinen geokätköilijä ja olen vieraillut lajin seurauksena 66 eri maassa viidellä eri mantereella. Historia, hylätyt paikat ja erämaat kiehtovat minua.

Näen suomalaisen luonnon merkittävänä rikkautena ja voimavarana: ihmiselle tekee hyvää päästä säännöllisesti luonnon rauhaan. Tästä syystä haluan säilyttää asukkaille tärkeät lähivirkistysalueet myös Helsingissä sen sijaan, että joka paikka rakennettaisiin täyteen. Merellinen Helsinki voisi olla merkittävä vetonaula turisteille, mutta toistaiseksi sitä on osattu markkinoida ja hyödyntää valitettavan huonosti. Helsinkiä ja ylipäänsä Suomea tulee kehittää niin, ettei historiaa ja ihmisille tärkeitä henkireikiä uhrata lyhyen tähtäimen voitot silmissä kiiluen. Tämän takia tulen taistelemaan viimeiseen saakka muun muassa Malmin lentokentän säilyttämiseksi.

Vastustan uskonnon ja muiden faktoihin perustumattomien ideologioiden sekottamista päätöksentekoon, sekä yrityksiä pakottaa muita elämään jonkun omien ideologioiden mukaisesti. Kannatan laajoja yksilönvapauksia: ihmisellä tulee olla oikeus päättää itse, millä tavalla elää omaa elämäänsä, kunhan ei samalla tule estäneeksi muita elämästä omaa elämäänsä haluamallaan tavalla tai aiheuta merkittävää haittaa ympäristölleen. Vapaudesta kuitenkin seuraa myös vastuu, ja näen haitallisina yritykset vierittää vastuuta yksilöiltä yhteiskunnalle.